Njut av Onsala

Friluftsliv & Rekreation

Upptäck

Onsala med sitt unika läge vid Kungsbackafjorden har alltid förknippats nära med kust och hav, med salta bad, sjöfart och fiske. Än idag finns mycket spännande att göra och upptäcka i Onsala.

Välkommen att läsa mer om några av ortens främsta upplevelser!
 • Nidingen

  I Kungsbackafjordens naturreservat finns en skärgård med vackra öar och stor variation på naturtyp och storlek. Från Gottskärs hamn finns många fantastiska resmål att besöka med den spännande men säkra RIB-båten. Rundar man sydspetsen på Onsalahalvön kan man besöka lotsutkiken på Mönster och få en hänförande utsikt i 360 grader.

  Strax söder om Mönster breder Malön ut sig och med sina fina stränder och promenadvänliga natur välkomnar besökande (fritidsbåtar). Malö är en istidslämning precis som den sista utposten Nidingen, ytterligare tre sjömil söderut. Nidingen är ett nära 4 km långt stenrev varav 1 km ovan ytan som har grundstötts av 700 fartyg genom åren. Denna världsunika plats fick 1624 världens första dubbelfyr och blev 1645 Sveriges första fyrplats. Nidingen har kristallklart vatten, ständigt föränderliga form och en unik miljö.

 • Segling

  Självklart är Gottskär seglarnas val nummer ett! Här i fjorden finns unika förutsättningar för seglare, med både utmanande vindförhållanden och strömmar för den som önskar, samt skydd för stora vågor i det inre av fjorden för den som hellre tar det lite lugnare. I Gottskär hittar seglaren alltid en utmaning och en lämplig träningsarena.

  Gottskärs egen seglarklubb SS Kaparen är välkänd för sina förnämliga seglarskolor, sina duktiga seglare med framgångar världen över, sina fina klubbtävlingar flera gånger i veckan och dessutom med välrenommerade nationella och internationella regattor. Till Gottskär kommer seglare från hela världen och imponeras av våra fina vatten och välskötta arrangemang.

  Du finner kontaktuppgifter samt mer om segling och om alla spännande aktiviteter som pågår i SS Kaparens regi på www.sskaparen.se

 • SUP, board yoga

  Surfing, SUP

  Gottskär har ett unikt läge som passar mycket bra för flera olika surfporter som exempelvis SUP, vindsurfing och kite. Både nybörjare och avancerade utövare söker sig till fjorden beroende på vind och vågförhållanden. Är det starka sydliga vindar skapas det mycket gynnsamma förhållanden för downwind på både SUP och Surfski. Och hur det än blåser går det nästan alltid att hitta en vik kring Gottskär där det är lä. Perfekt för till exempel yoga på en SUP.

  Ståpaddla i Gottskär håller kurser, turpaddlingar, träningar och utbildningar i SUP för alla nivåer av utövare. Härifrån utgår även Board Yoga Sweden med sina kurser i SUP-yoga.
  https://www.stapaddla.se
  http://www.boardyoga.se/

 • Fiske

  Onsalafjorden är ett välmående esturarium där fisket utmärker sig. På sommaren dörjar man efter makrill, ett roligt och givande fiske. Under våren vallfärdar spöfiskarna till orten för att vara på plats när laxen passerar, på sin väg upp i Kungsbackaån för att leka. På vintern lockar isfisket.

 • Bad

  Hallandskusten kallas Sveriges Riviera och Onsala är inget undantag. Här ligger havsbaden tätt med sin kritvita sand och skimrande turkosa vatten.

  Öarna i fjorden, särskilt Ramnö och Brokö har fina stränder runt om. Men också från fastlandet når man härliga bad, exempelvis på Utholmen i Gottskär, på Krugerska fastigheten, vid Stora Enen liksom på Vässingsö och Röda Holme.

 • Cykla

  Kattegattleden, en bilfri cykelled som sträcker sig från Helsingborg till Göteborg, går via Onsala och Gottskär med tydliga skyltar och hänvisningar. Välkommen att cykla leden och upptäcka Onsalas vackra och havsnära läge!

 • Vandra

  Onsala har få färdiga vandringsleder men desto fler underbara stigar att upptäcka på egen hand. Med en karta i hand kan man vandra ända ut på sydspetsen av Onsala, Hållsundsudde, där utsikten över Kattegatt och Nidingens fyrplats är betagande.

  Sönnebergen, Skallahamn och Mönster är andra tips för den som söker fina naturupplevelser. 

Njut av Onsala

Besök våra sevärdheter

I Onsala finns mycket att se och göra! Många utflyktsmål anknyter till Onsalas förflutna med stolta sjöfartstraditioner – härifrån kom de skickligaste kaptenerna på 1700-talet, som seglade både i närområdet och för Ostindiska Kompaniet. Här fanns också kaparkaptenen Lasse i Gatan och hans kapare.

Mårtagården

Mårtagården är en av Onsalas många kaptensgårdar och också ett naturreservat som även omfattar granngården Apelhögen samt Mårtaberget, Mårtaskogen och ängsmarkerna omkring. Ängarna var odlingsmark förr, men idag betar korna här. Själva Mårtagården är även byggnadsminne.

Gården har ett omfattande program under sommaren med allt från fågelskådning till blomster- och kulturvandringar, samt teater- och musikupplevelser.

Noas Ark

Noas Ark är en djurgård som ägs och drivs av Onsala församling. Noas Ark är också en mötesplats för människor i alla åldrar som delar ett intresse och nyfikenhet för djur och natur.

På Noas Ark får barnen umgås med får, getter, höns, grisar, kaniner och hästar. Alla får hjälpa till att sköta djuren och lära sig att ta hand om dem på ett ansvarsfullt sätt.

Båt & Sjöfartsmuseet i Onsala

Båt- och Sjöfartsmuseet i Onsala skildrar sjöfarten i norra Halland ur ett lokalt och globalt perspektiv. I museets båthall och utomhus visas olika tidstypiska fritidsbåtar med lokal anknytning som långedragsjullar och passbåtar.
Här finns också en omfattande samling av historiska motorer liksom ett stort utbud av båtbyggarverktyg och fiskredskap. 
Varje år tillkommer nya utställningar som visas under delar av året.

För barn finns en lekbåt och en liten julle som alla kan leka i utanför museet samt tre små sjöbodar som är öppna när museet har öppet. I den ena sjöboden finns en knopstation. 

Onsala Kyrka

Onsala kyrka är uppförd på 1600-talet, men har resterna av en tidigare medeltidskyrka bevarad i kyrkmurarna. Kyrkan utmärks av en ovanligt rik barockinterör, fantastiska votivskepp och vackra takmålningar från 1700-talets början.

I det Gathenhielmska gravkoret vilar kaparkaptenen Lars Gathenhielm med sin hustru.

Apelröd

Apelröd är en kaptensgård med anor från slutet av 1500-talet, då Halland fortfarande var danskt. Idag är gården Onsalas hembygdsgård och förvaltas av Onsala Hembygdsgille.

Här arrangeras fina dagar och upplevelser framför allt kring helger som Valborg, Nationaldagen, midsommar och advent.

Onsala Rymdobservatorium

Onsala Rymdobservatorium är Sveriges nationella anläggning för radioastronomi, en anläggning som ingår i ett stort internationellt nätverk av observatorier. Observatoriet, som tidigare hette Råö Rymdobservatorium, öppnade 1949 och var länge ledande i världen. Idag drivs observatoriet av Chalmers tekniska högskola och Institutionen för radio- och rymdvetenskap. Här bedrivs både nationella och internationella forskningsprojekt.